heup.info

ROHO-kussen

Het ROHO-kussen is een kussen waarvan de vulling bestaat uit lucht. Wellicht denk je nu 'dat is dan een mooie goedkope oplossing'. Nou...niets is minder waar. Gelukkig wordt een ROHO-kussene, als jouw aanvraag wordt geaccepteerd door jouw ziektenkostenverzekering, helemaal vergoed. Bij sommige thuiszorgwinkels kun je een ROHO-kussen ook lenen voor een half jaar. Een aanvraag voor een ROHO-kussen dien je via de huisarts bij de ziektekostenverzekering in.

Het ROHO-kussen is een zogenaamd anti-decubitus kussen met allemaal luchtkussentjes, afhankelijk van het type kussen en de afmeting ervan kunnen dat er wel 81 zijn.
De hoes is van een soort nylon en een van de zijkanten is van een gaasachtig materiaal, waardoor het goed kan ademen. Er zit een rits in de hoes, waardoor de hoes er dus af kan en gemakkelijk schoongemaakt kan worden.

Als je het kussen eraf haalt, zie je allemaal luchtkussentjes. Het kussen is er in een aantal varianten. Zo heb je een kussen wat bestaat uit 1 geheel. Het nadeel van zo'n kussen is, dat het minder stabiel is. Je hebt ook een 2 of 4-kamer kussen. Dit betekent, dat het kussen van binnen is verdeeld in 2 of 4 compartimenten. Je zult begrijpen dat het 4 compartimentenkussen het meest 'luxe' kussen is (dit is het Quadtro-type). Op de foto zie je (bij het gele koordje) een ventiel zitten. Met dit ventiel kun je met de bijgeleverde pomp het kussen oppompen, maar het is ook gemakkelijk op te blazen zodat het precies de stevigheid en dikte krijgt die jij het prettigste vindt.

 

hoog profiel, 4 compartimenten
ROHO high-profile Quadtro Select

4 componenten
kussen

laag profiel, 4 compartimenten
ROHO low-profile Quadtro Select


Het 2 en 4-compartimenten kussen, heeft aan de voorzijde een stangetje zitten (met een rode en een groene knop) waarmee je de zitpositie van het kussen vast (rood) kunt zetten, maar ook variabel (groen) kunt zetten. Door het groene knopje in te drukken open je als het ware de compartimenten en voel je dat de lucht verdeeld wordt over het hele kussen, er is dan sprake van een wisselende druk, want ga je anders zitten dan beweegt het kussen mee. Op het moment dat je een goede zitpositie hebt gevonden, kun je op de rode knop drukken en het kussen staat dan als het ware op slot in de gekozen positie; de compartimenten sluiten zich waardoor er in de 4 kamers een afzonderlijke hoeveelheid lucht blijft zitten. Om te zien hoe dit werkt klik hier en scroll een stukje naar beneden.

Het grote voordeel is, dat je de door het verdelen van de lucht de druk op punten van het zitvlak kunt veranderen. Als je de druk van het kussen op bijv. de linkerheup niet zo goed kunt hebben vanwege de pijn, dan open je de compartimenten en verplaatst je het lichaamsgewicht op je rechterheup. Als je de goede "zit" gevonden hebt, dan sluit je de compartimenten en het kussen blijft in deze stand staan.

Het ROHO-kussen kan gemakkelijk meegenomen worden en eigenlijk in elke (rol)stoel gelegd worden, zodat je altijd comfortabel zit. De kussen zijn er in verschillende afmetingen en hoogtes, iets om op te letten wanneer je een ROHO-kussen aanvraagt.

Om naar de pagina over de kussens op de site van de ROHO-Group, Engelstalig, te gaan klik hier.

N.B. er zijn ook andere soorten anti-decubitus kussens, omdat de ervaringen van lotgenoten met het ROHO-kussen erg positief is, hebben we ervoor gekozen daar informatie over te geven.

 

bron: ervaringen van lotgenoten