heup.info

gewrichtsverdoving: marcaïnisatie

Dit onderzoek heet zo omdat je tijdens het onderzoek een injectie met Marcaïne in het heupgewricht krijgt. Marcaïne heeft geen bijwerkingen die schadelijk zijn voor het gewricht. Door de injectie wordt het gewricht tijdelijk gevoelloos gemaakt, gewirchtsverdoving. Gewrichtsverdoving wordt toegepast bij mensen met heupproblemen om te onderzoeken of de pijn ook daadwerkelijk uit de heup komt. Zo kunnen pijnlijke aandoeningen van de heup onderscheiden worden van andere aandoeningen in de buurt van de heup, die voor soortgelijke klachten kunnen zorgen. Voor dit onderzoek is geen voorbereiding nodig.

het onderzoek

Je neemt plaats op de onderzoekstafel die een röntgeninstallatie heeft om tijdens het prikken de positie van de injectienaald te volgen. De huid wordt ontsmet en onder röntgendoorlichting wordt de injectienaald in het gewricht gebracht. Om er zeker van te zijn dat de injectienaald het gewricht heeft bereikt, wordt door de arts een kleine hoeveelheid contrastmiddel in het gewricht gespoten. Daarna wordt via dezelfde naald het gewricht ingespoten met Marcaïne. Het totale onderzoek duurt ongeveer vijftien minuten. De verdoving begint na ongeveer twintig minuten te werken en werkt in totaal tussen de acht tot twaalf uur.

na het onderzoek

Het is de bedoeling dat je het heupgewricht en been normaal belast. Wel kan er een kortdurende krachtsvermindering optreden, autorijden is dus niet verstandig!

 

 

 

 

 

 

 

 

Bron: informatie verzameld uit patiëntenfolders